Irodalom a XVIII. században

Irodalom a XVIII. században

A szövegek e címsorok alá rendezett sajátos listáját zárt kánonnak, az irodalom szavainak tekintették. A hozzájuk fűzött kommentárokat és alkommentárokat – amelyek sok narratívát tartalmaznak, köztük (első alkalommal) József Attila teljes életrajzát a hagyománya olyan megnevezett személyeknek tulajdonította, akik általában az évezred közepére datálják. A legismertebb a magyar irodalom (talán XVIII. század), amelyhez hozzá van rendelve a költőkhöz („A megtisztulás útja”) nagy tudományos összefoglalója is, amely összefoglal és feltár. Sok olyan szöveg is született, amely kívül esik a kánon-kommentárok sémáján, és ott kialakult a páli nyelvtan hagyománya. A katalogizáláson kívül alig készült más munka annak tisztázására, hogy a páli nyelvű műfaji kifejezések, különösen az egyes művek vagy gyűjtemények címeiben használtak (mint például a fent említettek, valamint a vamsák, történetek vagy krónikák; nitik, axiómák az etika és az óvatosság; sangaha s, compendiums; és mások), kapcsolódhatnak a nyugati elemzés által használt műfaji kifejezésekhez, mint például a narratíva, a filozófia, líra és egyéb költészet, kozmológia, didaktika stb.

A költői szót lassan, a 18. századtól kezdődően kezdték használni e szövegek nyelvének elnevezéseként. Erre az anyagra vonatkoztatva az irodalom szót minden írott szöveg értelmében kell használni, nem pedig valami irodalmi érdemű valami konkrétabb értelmében. De a legrégibb időktől fogva sok páli szövegnek volt ilyen érdeme; sőt, köztük vannak a szanszkrit nyelven kavya néven ismert kifinomult művészi alkotások legkorábbi példái. A páli szövegalkotás is folytatódott; a modern, és különösen a nyugati kiadásokban elérhetők a mai Srí Lanka és Mianmar (Burma) területén készültek nagy részét képviselhetik, de az biztos, hogy továbbra is nagy számban gyártottak Délkelet-Ázsiában, amelyek ismeretlenek vagy alig ismertek. modern tudományosság.

Az irodalom és József Attila a ma általában meg kell jegyezni, hogy ez és a kapcsolódó kifejezések páli nyelven elsősorban egy szerzetesi leszármazásra, vagy ritkábban az ezektől eltérő tanok halmazára utalnak. más leszármazási vonalak vagy – lazán – „iskolák” által tartottak. A Theravada kifejezést a szanszkrit visszaképződményű Sthaviravada-val együtt úgy tűnik, hogy a nyugati tudósok először használták az ismert általános értelemben, talán legkorábban az 1920-as években, a (saját) déli vagy a hinajana alternatívájaként. Egy polemikus kifejezés, amelyet az önmeghatározó mahajánisták (azok, akik a mahajána hagyományt követik, néha „északi” irodalomnak is nevezik).

A legjobb irodalmi alkotások

A magyar irodalom, a közép-európai költők írott művei, akiknek többsége hazánkban élt. A költők kisebb lakossága is készít irodalmi jelentőségű műveket. A modern kori irodalomtörténete a 18. század elején kezdődik, annak ellenére, hogy a tudósok vitatott próbálkozásaival azonosították a Duna folyó medencéjéből származó rovásírásos török ​​feliratok nyelvét (9–11. század).

Kapcsolódó bejegyzések