Az anabolikus szteroidok veszélyei

Az anabolikus szteroidok veszélyei a szervezetre

Az anabolikus szteroidok egyre népszerűbbek a testépítők körében, akik gyorsabb eredményeket szeretnének elérni. Ezek a szerek hatékonyan növelik az izomtömeget és az erőt, de sajnos számos kockázattal is járnak. Az alábbiakban a szteroidok használatának hátrányairól lesz szó, amelyek közül sok súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Fokozott szív- és érrendszeri kockázatok

A szteroidok hosszú távú használata növeli a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. Ezek a szerek növelik a vérnyomást, ami hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. A hirtelen, nagy izomtömeg-növekedés miatt a szív túlzott terhelést kap, ami további káros hatásokat eredményezhet.

Májproblémák

Az anabolikus szteroidok szájon át vagy injekcióval is alkalmazhatók, de mindkét módszer súlyosan terhelheti a májat. A szteroidok használata májkárosodáshoz vezethet, és krónikus májbetegségeket okozhat. A májproblémák súlyosak lehetnek, így akár életveszélyesek is lehetnek.

Hormonális egyensúlyhiány

Ezen szerek külső hormonokat szállítanak a testbe, ezáltal zavarhatják a szervezet saját hormontermelését. Az agyalapi mirigy és a herék működését negatívan befolyásolják, ami a hormonális egyensúlyhiányhoz vezethet. Ennek következtében a férfiaknál csökkenhet a tesztoszteronszint, ami impotenciához vezethet. A nőknél pedig megváltozhat a menstruációs ciklus. Nőknél még a férfi nemű másodlagos nemi jellegek is megjelenhetnek.

Pszichológiai hatások

A szteroidok használata pszichológiai problémákat is okozhat. A túlzott agresszió, a hangulatzavarok, mind gyakori mellékhatások lehetnek. Ezenkívül a szteroidok függőséget is okozhatnak, ezért az elvonási tünetek súlyosak lehetnek. Beleértve az erős vágyat a gyógyszerek használatára és a depressziót.

Hajhullás és bőrproblémák

Az anabolikus szteroidok használata hajhullást, továbbá bőrproblémákat is okozhat. A szteroidok hatására a test túl sok olajat termel, ami pattanásokhoz megjelenéséhez vezethet. Emellett a hajhagymák érzékennyé válnak a hormonváltozásokra, ezért hajhullás alakulhat ki. Ez különösen férfiaknál gyakori probléma.

Csökkent immunrendszer

Csökkenhet az immunrendszer hatékonysága, melynek eredményeként a szervezet hajlamosabb lehet különböző fertőzésekre. Ezenkívül a sebgyógyulás is lassabb lehet a csökkent immunrendszer miatt.

Daganatok kialakulása

Néhány kutatás arra utal, hogy az anabolikus szteroidok használata növelheti a daganatok kialakulásának kockázatát. Ez különösen azokra vonatkozik, akik hosszú távon használják ezeket a szereket. A daganatok kockázatát a hormonális egyensúlyhiány növelheti.

Jogi következmények

Az anabolikus szteroidok illegálisak lehetnek bizonyos országokban, és a használatuk jogi következményekkel járhat. A szteroidok használata bűncselekmény, ami börtönbüntetést vonhat maga után. Emellett a sportolók számára is szigorú büntetéseket szabnak ki a doppingolás miatt.

Kapcsolódó bejegyzések