Ház hőveszteség

Az energiamegtakarítás és a környezetvédelem szempontjából a ház hőveszteség komoly problémát. Az elavult szigetelés, a rosszul záródó nyílászárók és más tényezők vezethetnek ahhoz, hogy az épületek sok hőt veszítenek, ami miatt nő az energiaszámla, továbbá a környezetterhelés is.

Ház hőveszteség kialakulása a felmérések szerint a családi házakból megszökő energia

 • 30–40% a falakon keresztül;
 • 20–30% a tetőn keresztül;
 • 15–25% az ablakokon át;
 • 10–15% a padlón, födémen keresztül;

távozik.

Az ingatlanok hővesztésének fontossága és megoldásai

Az ingatlanok hővesztése komoly problémát jelent az energiamegtakarítás, továbbá a környezetvédelem szempontjából. Az elavult szigetelés, a rosszul záródó nyílászárók és más tényezők vezethetnek ahhoz, hogy az épületek sok hőt veszítenek, ami miatt nő az energiaszámla, valamint nő a környezetterhelés is.

A hővesztés következményei

Az ingatlanok hővesztése sok negatív következménnyel jár.

 • Az energiahatékonyság csökkenése.
 • Az épületek által elveszített hő kompenzálására fűtési és hűtési rendszerek működnek, amelyek növelik az energiafogyasztást meg a költségeket.
 • Növekszik a szén-dioxid kibocsátás is, mivel a több energia felhasználásával nő az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az elavult szigetelés problémái

Az elavult, vagy hiányzó szigetelés az egyik fő ok, amiért az ingatlanok hőt veszítenek. Az alacsony minőségű szigetelőanyagok nem tartják hatékonyan bent a hőt, így az könnyen távozik az épületből. Ezenkívül az elhasználódott szigetelés elveszíti hatékonyságát és repedéseket, réseket hoz létre, amiken keresztül a hő és a hideg bejuthat az ingatlanba.

A rosszul záródó nyílászárók hővesztése

A nyílászárók – ablakok és ajtók – rossz minősége, vagy nem megfelelő beszerelése szintén komoly hőveszteséget okozhat. A nem megfelelően záródó nyílászárók réseken keresztül engedik be a hideget, vagy a meleget, ami rontja az épület energiateljesítményét. A modern, energiatakarékos nyílászárók hatékonyabban zárják le az épületet, minimalizálva a hőveszteséget.

Megoldások az ingatlanok hővesztése ellen

A ház hőveszteség csökkentése érdekében számos megoldás áll rendelkezésre, melyekket érdemes a következő sorrendben elvégezni.

 • Magas minőségű szigetelés. Az épületek megfelelő szigetelése kiemelten fontos, mivel a magas minőségű szigetelőanyagok használata és a szakszerű beszerelés révén minimalizálható a hőveszteség.
 • Energiatakarékos nyílászárók. Az energiahatékony ablakok és ajtók hatékonyan szigetelnek, ezért képesek minimalizálni a hőveszteséget. A többrétegű üvegezés és a jó minőségű tömítések jelentősen javítják az épület energiateljesítményét.
 • Energiatakarékos nyílászárók. Az energiahatékony ablakok és ajtók hatékonyan szigetelnek, így csökkentik a hőveszteséget. A többrétegű üvegezés és a jó minőségű tömítések jelentősen javítják az épület energiateljesítményét.
 • Modern fűtési és hűtési rendszerek. Az okos fűtési és hűtési rendszerek hatékonyan kezelik az energiát. A tervezett időzítések és hőmérséklet-szabályozás segítségével csökkenthető a felesleges energiafelhasználás.
 • Energiatakarékos szokások kialakítása. A lakók energiatakarékos szokások kialakításával is hozzájárulhatnak az ingatlanok hőveszteségének csökkentéséhez. A kihasználatlan helyiségek fűtésének kikapcsolása, a redőnyök és függönyök használata, valamint a berendezések energiahatékony használata mind segítik az energiamegtakarítást.

A ház hőveszteség összefoglalása

Az ingatlanok hővesztesége súlyos problémát jelent az energiahatékonyság szempontjából. Az elavult szigetelés és a rosszul záródó nyílászárók fokozzák az energiaveszteséget, ezenfelül növelik az energiaköltségeket. Azonban hatékony megoldások állnak rendelkezésre, mint a magas minőségű szigetelés és az energiatakarékos nyílászárók beépítése. Az épületek felújítása, az okos fűtési rendszerek és az energiahatékony szokások kialakításának mindegyike hozzájárul a hőveszteség csökkentéséhez. Egy jó ingatlanszakértő felismeri a problémákat, aztán azonnal használható tippek ad, amelyekkel a ház hőveszteség minimalizálható, illetve a korszerűsítéshez megfelelő szakembert tud ajánlani.

Kapcsolódó bejegyzések