egészséges táplálkozás

Cukorbetegség - Vércukorszint

Cukorbetegség esetén a vércukorszint mitől magas vagy alacsony ?


Cukorbetegsége előtt a teste képes volt szabályozni önmagát. Nem számított, hogy mit evett, vagy milyen mozgást végzett. De cukorbetegség esetén a vércukorszintje lehet magas vagy alacsony. Az elfogyasztott ételek, a fizikai aktivitás, a gyógyszerek és sok más tényező miatt a vércukorszint magasabb vagy alacsonyabb lehet, mint a normál céltartomány. Fontos, hogy a vércukorszintet a céltartományban tartsa, hogy egészséges maradjon, és segítsen megelőzni más egészségügyi problémákat a szívével, a lábával, a veséjével és a szemével.

A cukorbetegség gondozó feladata meghatározni a vércukorszint céltartományát.

A magas és alacsony vércukorszint kezelése


Sok dolog befolyásolhatja a vércukorszintjét. Ezek megtanulása segíthet a vércukorszint kezelésében. A hiperglikémia (magas vércukorszint) akkor fordul elő, ha a vérében túl sok a glükóz (cukor). A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) az, amikor a vércukorszintje túl alacsonyra csökken. Ez általában kevesebb, mint 70 mg / dl. Beszéljen azonban orvosával a saját vércukorszint-célkitűzéseiről és arról, hogy mi az Ön számára a túl alacsony.

Mi okozza a hiperglikémiát, azaz az alacsony vércukorszintet ?


- Hiányzik egy adag gyógyszer
- A szokásosnál többet eszik
- A szokásosnál kevesebbet edz
- Stressz miatt megfázás vagy influenza
- Stresszesnek lenni családi konfliktusok, munka vagy egyéb problémák miatt

Melyek a magas vércukorszint jelei és tünetei?


- Gyakori vizelés
- Fokozott szomjúság
- Homályos látás
- Szokatlan fáradtság

Beszéljen orvosával arról, mit kell tennie, amennyiben a vércukorszintje túl magas. Igyon vizet, hogy hidratált maradjon, és az orvos előírása szerint vegye be a gyógyszert. Ha magas a vércukorszintje, jegyezze fel a vércukorszint-naplójába, és írja le, hogy mi okozhatta azt.

Amennyiben a vércukorszintje gyakran magas, segíthet, ha dietetikussal beszélünk az étkezési tervről. Ha a testmozgás és az étkezési terv változásai nem segítenek, beszéljen orvosával. Néha a magas vércukorszint annak a jele, hogy szükség lehet a gyógyszer megváltoztatására.

Milyen okai vannak a hipoglikémiának, azaz alacsony vércukorszintnek ?


- Bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerek, például inzulin vagy olyan gyógyszerek, amelyek a hasnyálmirigy inzulin felszabadítását okozzák
- A szokásosnál több fizikai aktivitás
- Kevesebb étel, mint máskor

Minden embernek más a reakciója az alacsony vércukorszintre. Ismerje meg azokat a jeleket és tüneteket, amelyek azt jelzik, hogy alacsony a vércukorszintje, és beszéljen az önhöz közel álló emberekkel a tüneteiről. Az alacsony vércukorszint gyorsan előfordulhat.

Melyek az alacsony vércukorszint jelei és tünetei?


- Remegő érzés
- Idegesség vagy szorongás
- Izzadás, hidegrázás
- Hangulatváltozások, ingerlékenység vagy türelmetlenség
- Zavar
- Gyors szívverés
- Könnyedség vagy szédülés érzése
- Éhség vagy hányinger
- Álmosság
- Az ajkak, a nyelv vagy az arcok bizsergése vagy zsibbadása
- Fejfájás

Mikor ellenőrizze a vércukorszintjét?


Orvosa felkérheti Önt, hogy ellenőrizze a vércukorszintjét minden nap bizonyos időpontokban, több napig, és vigye el az olvasmányokat az irodába. Ez azért fontos, hogy orvosa megértse, hogy az olyan napi dolgok, mint az étkezés, a testmozgás és a gyógyszerek, hogyan emelik és csökkentik a vércukorszintjét. Ez az információ segít Önnek és orvosának dönteni a legjobb kezelési tervről.

A vércukorszint ellenőrzésének gyakori időpontjai


Az első dolog reggel. A vércukorszint ellenőrzését reggeli evés vagy ivás előtt "éhomi vércukorszintnek" nevezik. Közvetlenül lefekvés előtt. Ügyeljen arra, hogy felírja, mikor utoljára evett. Éjfél. Az éjszaka közepén végzett vércukorszint-ellenőrzés segíthet Önnek és kezelőorvosának abban, hogy hogyan működik a gyógyszer.

Néha érdemes párban ellenőrizni


Ellenőrizze vércukorszintjét étkezés előtt és után 2 órával, hogy megtudja, hogyan változtatta meg az étkezés a vércukorszint értékét. A különböző típusú ételek különböző eredményeket hoznak. Ellenőrizze lefekvéskor, majd reggel (mielőtt eszik vagy iszik), hogy megtudja, hogyan működik a gyógyszer. Edzés előtt és után ellenőrizze, hogy a különböző típusú tevékenységek hogyan változtatják meg a vércukorszintet. A számok felírásával kövesse nyomon a vércukorszintjét. Ez segíthet megtanulni, hogy a különböző dolgok hogyan befolyásolják a vércukorszintjét. Használhat egy alkalmazást az eredmények rögzítésére, vagy tollal és papírral is leírhatja azokat.

Írja be az ellenőrzött dátumot és időpontot. Adjon megjegyzéseket azokról a dolgokról, amelyek miatt a vércukorszintje emelkedhetett vagy csökkent. Ne feledje, hogy a vércukorszint követése fontos eszköz, amely segít Önnek és orvosának.

Mi az A1C és az eAG?


Az A1C egy vérvizsgálat, amely megmondja az elmúlt 2 vagy 3 hónap átlagos vércukorszintjét. A teszt azt méri, hogy a vérben lévő glükóz mennyi kötődik a vörösvértestekhez. Mivel mindig új vérsejtek készülnek a régiek helyettesítésére, ezért az érték idővel változhat, ahogy a vércukorszint is változik.

Az eAG az Ön A1C-jén alapul, és megadja az átlagos vércukorszintet. Ezeket a számokat látja a glükózmérőn.

Mi az A1C és az eAG javasolt célpontja?


Az American Diabetes Association által az A1C-re kitűzött cél a legtöbb cukorbeteg felnőtt esetében 7% (eAG 154 mg/dl) vagy kevesebb.
Orvosa magasabb vagy alacsonyabb célt adhat Önnek. Egészségesebb életet élhet, ha kezeli a vércukorszintjét, de ne feledje, hogy az A1C nem olyan, mint az iskolai osztályzat. Ha orvosa azt mondja, hogy magasabb vagy alacsonyabb, mint várta, ez nem jelenti azt, hogy megbukott. Ön és orvosa felhasználhatja az információkat az Ön számára legmegfelelőbb kezelési terv kiválasztására.

Kapcsolat

MuscleBody
E-mail: info@musclebody.hu
Címkék

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS TESTÉPÍTÉS DIABÉTESZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD VÉRCUKORSZINT CUKORBETEGSÉG