reflux

Reflux tünetei, kezelése, gyomorsav

A reflux betegség, más néven savas-reflux, egy igen hosszú távú állapot. A savas reflux akkor fordul elő, amikor a gyomor tartalma visszaáramlik, azaz felfelé halad a nyelőcsőbe. Savas regurgitációnak vagy gastroesophagealis refluxnak is nevezik, ami akár tüneteket és szövődményeket okozhat. Ha heti kéttőnél többször áramlik vissza a gyomorsav a nyelőcsőbe, akkor ezt az állapotot reflux betegségnek (GERD) nevezzük. Kutatások szerint Magyarországon a lakosság 23%-át érinti a betegség.

A nyugati világban a népesség 20%-30%-át érinti a savas reflux. A GERD klasszikus tüneteit először 1925-ben írták le, amikor Friedenwald és Feldman kommentálta a gyomorégést és annak lehetséges kapcsolatát a rekeszizom sérvével. 1934-ben Asher Winkelstein gasztroenterológus írta le a refluxot, és a tüneteket a gyomorsav túltengésének tulajdonította.

Reflux tünetei


A tünetei között szerepel általában a savas érzés a szájban, gyomorégés, gyomorsav felböfögése, mellkasi és bordaközi fájdalom és a fogak rohamos romlása. A szövődmények közé tartozik a nyelőcsőgyulladás és a nyelőcső szűkület.

A reflux oka


Az alsó nyelőcső egy kör alakú izomcsík a nyelőcső végén. Amennyiben megfelelően működik, akkor ellazul és nyeléskor kinyílik. Ezután megfeszül és utána ismét bezáródik. A reflux akkor fordul elő, amikor az izom nem feszül meg, vagy záródik megfelelően. Ez lehetővé teszi, hogy a gyomorsav és más tartalmak felkerüljenek a nyelőcsőbe.

A reflux diagnosztizálása


Használhatják a következő eljárások közül egyet vagy többet a diagnózis megerősítéséhez vagy a reflux szövődményeinek ellenőrzéséhez:

Bárium oldat: bárium oldat ivása után a felső uésztőrendszer vizsgálatára röntgen képalkotást használnak
Gyomortükrözés: egy rugalmas csőben egy kicsi kamera van elhelyezve, melyet szájon át levezetnek a nyelőcsőbe, hogy megvizsgálják azt és a gyomrot. Szükség esetén szövetmintát (biopsziát) vesznek.
Nyelőcső pH-monitorozása: vékony katétert helyeznek a vizsgálat során a nyelőcsőbe úgy, hogy a mérőcsatornák a gyomor-nyelőcső fölött néhány cm-el mérjék a pH értéket. A vizsgálat képes megállapítani, hogy

- mi áramlik a nyelőcsőben és az áramlás írányát
- az áramló tartalom Ph értéke savas e
- a gyomorsav meddig jut fel a nyelőcsőben
- a feljutott gyomorsav vagy más folyadék tartalmaz e epét

Reflux kialakulásának okai


Az okok között szerepel az elhízás, a dohányzás, a terhesség, a rekeszizom sérv és bizonyos gyógyszerek szedése. Az érintett gyógyszerek lehetnek antihisztaminok, kalciumcsatorna-blokkolók, antidepresszánsok és altatók. A savas reflux az alsó nyelőcső-záróizom rosszul záródása miatt következik be. Akiknek nem javul az állapotuk a gyógyszeres kezelés vagy az életmód változtatás hatására, ott sor kerülhet a gyomortükrözésre, a nyelőcső pH-monitorozására vagy nyelőcső-manometriára.

Reflux kezelése


A kezelési lehetőségek magukban foglalják az életmód megváltoztatását, gyógyszerek szedését és néha műtét azok számára, akik nem javulnak az első két intézkedéssel. Az életmód változásai közé tartozik az, hogy étkezés után három órán keresztül nem fekszik le, alváshoz a párnát magasra emeli, a fogyás, a tüneteket eredményező ételeket elkerüli és abbahagyja a dohányzást. A gyógyszerezés magában foglalja savkötők, H2-receptor-blokkolók, protonpumpa-gátlók és a prokinetikumok.

Műtéti kezelése
A legtöbb esetben az életmód megváltoztatása és a gyógyszerek elegendőek a Reflux tüneteinek enyhítésére. De néha műtétre van szükség. Az orvos akkor javasolhatja a műtétet, ha az életmód megváltozása és a gyógyszerek önmagukban nem szüntetik meg a tüneteket. Javasolhatják a műtétet akkor is, hogyha a reflux szövődményei kialakultak.

Lehetséges komplikációk
A legtöbb embernél a reflux nem okoz komoly komplikációkat, de ritkán súlyos vagy akár életveszélyes egészségügyi problémákhoz is vezethet.

A GERD lehetséges szövődményei a következők:


Nyelőcsőgyulladás
Nyelőcső-szűkület: étkezésnél bizonyos ételek nehezebben csúsznak le vagy megakadnak és öklendezés következik be, míg le nem megy a falat.
Barrett nyelőcső: ha a nyelőcsőben normálisan előforduló el nem szarusodó laphámsejtekből álló nyálkahártyaréteget hengerhámsejt réteg helyettesíti, akkor Barrett nyelőcsőről beszélünk. Ez a metaplasiás réteg a gyomor-nyelőcső átmenettől felfelé változó távolságra terjed és összefüggésben áll a gyomornyálkahártyával.
Nyelőcső-rák: a Barrett-nyelőcsőben szenvedő emberek kis részét érinti.
Asztma: krónikus köhögés vagy más légzési problémák, amelyek abban az esetben fordulhatnak elő, ha gyomorsavat lélegzik a tüdőbe.
Fogzománc-erózió: ínybetegség vagy egyéb fogászati ​​problémák

A szövődmények esélyének csökkentése érdekében fontos, hogy lépéseket tegyen a GERD tüneteinek megelőzésére és kezelésére.

Reflux diéta


Néhány embernél bizonyos típusú ételek és italok kiváltják a reflux tüneteit. Az általános étrend-kiváltók a következők:
magas zsírtartalmú ételek, fűszeres ételek, csokoládé, citrusfélék, ananász, paradicsom, hagyma, fokhagyma, menta, alkohol, kávé, tea, szóda

A kiváltó ételek listája nem szentírás, egyénenként változhat. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia a fogyasztott ételekkel járó reakciót.

Házi gyógymódok a refluxhoz


Számos életmód változás és otthoni praktika segíthet enyhíteni a reflux tüneteket.

Segíthet például, ha:
-leszokik a dohányzásról
-lefogy
-legalább 5-6 alkalommal étkezik naponta kisebb adagokat, hogy ne terhelje a gyomrát
-rágógumit rág étkezés után 15 percig
-étkezés után 2-3 órán belül nem fekszik le
-kerüli azokat az ételeket és italokat, amelyek kiváltják a tüneteit
-kerüli a szűk ruházat viselését, melyek növelik a gyomor nyomását
-gyógynövényeket fogyaszt, amik szintén enyhítést nyújthatnak

A GERD-hez általában használt gyógynövények a következők:


kamilla, édesgyökér gyökér, fehérmályva gyökér, fehérakác

További kutatásra van szükség, egyesek szerint a gyógynövényeket tartalmazó kiegészítők vagy teák szedése után enyhülhet a savas reflux, bár azt el kell mondani, hogy önmagában a gyógynövények nem fogják megszüntetni komolyabb reflux tüneteit csak esetleg segítséget nyújthatnak gyógyszer mellett, amennyiben a gyógyszer nem oldaja meg teljesen a problémát.

De bizonyos esetekben a gyógynövények mellékhatásokat okozhatnak, vagy megzavarhatják bizonyos gyógyszereket. Nézze meg a Reflux kezelésére szolgáló gyógynövények használatának lehetséges előnyeit és kockázatait.

Szorongás és a reflux


Egy 2015-ben készült kutatás alapján megállapították, hogy a szorongás a reflux tünetét súlyosbíthatja.

Ha gyanítja, hogy a szorongás súlyosbítja a tüneteket, érdemes megbeszélnie orvosával az enyhítésére szolgáló lehetőségekről és pszichológus szakember segítségét igénybe venni.

Néhány dolog, amelyet megtehet a szorongás csökkentése érdekében:
- gyakoroljon relaxációs technikákat, például meditációt vagy mély légzési gyakorlatokat
- módosíthatja alvási szokásait, testmozgási rutinját

Ha orvosa arra gyanakszik, hogy szorongásos rendellenessége van, a diagnosztizálásához és kezeléshez mentális egészségügyi szakemberhez küldheti. A szorongásos rendellenességek kezelése gyógyszeres kezelést, beszélgetési terápiát vagy mindkettő kombinációját foglalhatja magában.

Kapcsolat

MuscleBody
E-mail: info@musclebody.hu
Címkék

REFLUX GYOMORSAV REKESZIZOM SÉRV