Miért van szükség a kerékpárnak rendszeres szervizelésre?

Miért van szükség a kerékpárnak rendszeres szervizelésre?

Kerékpárjában sok kis mozgó alkatrész található, amelyek együtt működnek, hogy fantasztikus vezetési élményt nyújtsanak. Idővel, különösen ha sok kilométert tesz meg, ezek a részek koszosak lesznek és durvává válhatnak. Amikor ez megtörténik, a kerékpár alkatrészei hangot hallatnak és elhasználódnak, ami kevésbé élvezetes utazásokhoz, esetleges meghibásodásokhoz, nem biztonságos közlekedéshez és költséges cserékhez vezethet. Annak érdekében, hogy kerékpárja a lehető leghosszabb ideig kitartson, kérjen meg egy profi szerelőt, aki rendszeres figyelemmel kíséri kerékpárját.

A kerékpár szervizelés ütemezése

Honnan tudhatom, hogy a kerékpáromnak szervizre van szüksége? Ha vezetés közben többet hall, mint a szél susogása, akkor a kerékpárnak szüksége van egy kis szeretetre! Néhány egyéb tünet a fékek csikorgása, kattanás vagy csikorgás, valamint a széteső vagy nehéz váltás.

Milyen gyakran kell szervizbe vinnem a kerékpáromat?

A legtöbb kerékpárt minden 35 órás vezetési idő után szervizelni kell. Tehát ha hetente körülbelül három órát bicigklizik, akkor kéthavonta szervizbe kell vinnie kerékpárját. Az ilyen időközönként végzett szervizelés zökkenőmentes vezetést biztosít, és tartósabbá teszi kerékpárja alkatrészeit.

Nem is szoktam olyan gyakran szervizeltetni az autómat! Most ez komoly?

Autója legtöbb alkatrésze belső, de kerékpárján minden ki van téve az időjárási hatásoknak. Az utakról és ösvényekről származó általános kopás és törmelék hatással lehet a kerékpár alkatrészeinek működésére, de a rendszeres szervizelés biztosítja a gördülést.

Semmi sem tört el, miért lenne szükségem szervizre?

A kerékpárszerviz arról szól, hogy minden hibátlanul működjön, amikor tekerni szeretne – és ami a legfontosabb, arról szól, hogy biztonságosan tudjon haladni. Megvárni, amíg valami elromlik, sokkal költségesebb lehet, mint a normál szerviz.

Mi az a fémfáradás?

Az alumínium hihetetlen anyag a kerékpárépítéshez. Nagy szilárdságú, könnyen formázható és újrahasznosítható. De korlátozott biztonságos élete is van. Az alumínium fokozatos gyengülése, amelyet a kerékpárvázak, a villák és a rögzítőelemek tapasztalnak az idő múlásával, az úgynevezett fémfáradtság.

Míg a kerékpár biztonságos, használható élettartama elsősorban attól függ, hogy milyen gyakran és milyen módon vezetik, egy jó hüvelykujjszabály az, hogy ha alumínium kerékpárja több mint tíz éves, gondolja át, hogy ideje lenne-e lecserélni.

Mikor a legalkalmasabb idő a nagyszervizre?

A tél a tökéletes időszak a szolgálatra. Valószínűleg kevesebbet kerékpározik, az átfutási idő gyorsabb ebben a szezonban, és ha télen szervizelteti kerékpárját, akkor biztosan készen tud állni a tekerésre, amikor beköszönt a napsütéses tavaszi idő.

Kapcsolódó bejegyzések